Huidtherapie

Huidtherapie is het paramedisch specialisme dat zich bezighoudt met het behandelen van de zieke of aangedane huid. Huidaandoeningen komen in de meest uiteenlopende vormen van jong tot oud voor. De behandeling van huidaandoeningen is het dagelijks werk van de huidtherapeut. Het doel van huidtherapie is het opheffen, voorkomen of verminderen van de stoornissen door gebruik te maken van verschillende behandeltechnieken. Hieronder volgt een omschrijving van de verschillende therapieën.


Acnetherapie

Zoals het woord al aangeeft, wordt acnetherapie ingezet bij diverse vormen van acne. Van acne wordt gesproken wanneer poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt raken. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid. Het gevolg hiervan is dat er mee-eters, rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan. Het kan in wisselende combinaties en in meer of minder ernstige mate voorkomen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug. Met name op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) zijn extra veel actieve talgklieren aanwezig die acne kunnen veroorzaken. Acne kan gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies veroorzaken. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acne blijkt deze aandoening van grote invloed te zijn op de kwaliteit van leven.Het is aan te raden acne op tijd te laten behandelen, om restverschijnselen, zoals storende acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties), tot een minimum te beperken. Er zijn verscheidene behandelmogelijkheden voor acne. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.


Camouflagetherapie

Camouflage is vaak gewenst wanneer kleurafwijkingen en littekens op zichtbare delen van het lichaam iemand een gevoel van schaamte en onzekerheid bezorgt.Camouflagetherapie wordt ingezet om huidaandoeningen met kleurafwijkingen minder zichtbaar te maken, maar ook na een paramedische ingreep, zoals micro needling. CaDeClin maakt gebruik van een milde, kalmerende, zuurstofdoorlatende foundation, genaamd Oxygenetix, voor een mooi natuurlijke en volledige dekking.


Elektrische epilatie

Elektrische epilatie is een behandeling om hinderlijke haren ‘defintief’ te verwijderen. Met behulp van een minuscuul naaldje worden haren één voor één behandeld. Bij het in het haarzakje laten glijden van het naaldje wordt gebruik gemaakt van stroom. Door de stroom ontstaat warmte in het haarzakje, waardoor het haartje beschadigt en vernietigd wordt. Na elke behandeling worden de haren dunner en zwakker, waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Alle haren kunnen behandeld worden, ook grijze haren, die niet met laser behandeld kunnen worden. Door gebruik te maken van het Apilus Junior 3G apparaat wordt elektriche epilatie toegepast.


Endermologie

Endermologie is een intensieve bindweefselmassage voor zowel mannen als vrouwen. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel. Voor welke huidaandoeningen wordt endermologie ingezet? Endermologie wordt succesvol toegepast bij:- Cellulitis- Lipoedeem- Bestraalde huid- Pijn aan spieren en gewrichten- Littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of na een operatie)- Zwangerschapsstriemen- Huidverslapping- Na liposuctie behandelingBij CaDeClin wordt endermologie met gebruik van het Cos-Medico apparaat (dermo massage) behandeld.


LED-lichttherapie

Het woord LED is een afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands is de betekenis licht-emitterende diode of lichtuitstralende diode. Bij LED-lichttherapie wordt er met licht behandeld dat een specifieke intensiteit (nanometer) en kleur heeft. Het is wetenschappelijk bewezen dat de verschillende lichtgolven elk een eigen uniek effect op de verschillende lagen van de huid hebben. Het licht kan worden ingezet bij het behandelen van acne, rimpelvorming, oppervlakkige littekens, verminderde weerstand van de huid, bij irritatie en zonschade en ook bij wondgenezing. Het licht heeft een stimulerend effect op de doorbloeding van de huid en spieren en op de cellen die collageen en elastine helpen aanmaken en behouden.Bij CaDeClin zal met het DEESSE LED masker gewerkt worden wanneer er bij het opstellen van het behandelplan LED-lichttherapie geadviseerd wordt.


Littekentherapie

Na het oplopen van een wond of zweer, kan zich een litteken gaan vormen doordat de dieper gelegen lagen van de huid beschadigd raken. Een litteken is een uit stevig bindweefsel bestaand, vast aanvoelend (huid) gebied, dat bij de genezing van een wond of zweer ontstaat uit granulatieweefsel. Doordat dit weefsel rijker aan vezels en armer aan cellen, vaten en vocht is, ontstaat een wit geschrompeld gebied. Een litteken kan door verschillende oorzaken problemen geven, zoals verdikking, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en vochtophoping. Littekentherapie is gericht op het verminderen van door de patiënt als storend ervaren cosmetische en/of fysiologische gevolgen van littekens, niet op het (geheel) verdwijnen van littekens. Samen met u wordt aan de hand van uw hulpvraag tijdens het eerste bezoek de behandelmogelijkheden besproken om een behandelplan op te stellen.


Oedeemtherapie

Vochtophoping in (een deel) van het lichaam wordt oedeem genoemd. Er kunnen klachten ontstaan door de vochtophoping, zoals pijnklachten, strak en gespannen gevoel in de huid en een zwaar, vermoeid gevoel in het aangedane lichaamsdeel. Hierdoor kan oedeem gepaard gaan met een grote morbiditeit en verlies van kwaliteit van leven. Er bestaan verschillende vormen van oedeem en ook de oorzaken van het ontstaan zijn verschillend. Hier volgt een omschrijving van de verschillende vormen.


Lymfoedeem

Het lymfevatenstelsel is een reinigings- en afweersysteem, dat nagenoeg parallel loopt aan de bloedvaten en bestaat uit lymfevaten, lymfebanen en lymfeklieren. Dit stelsel neemt weefselvocht op en voert dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel, waarbij de balans tussen lymfaanbod en lymfafvoer verstoord is. Deze stoornis heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen ophopen. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem. Bij primair lymfoedeem ontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden. Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, denk aan een chirurgische ingreep, infecties of andere verwondingen.


Veneus oedeem

Wanneer er sprake is van een stoornis in het veneus systeem, waarbij vochtophoping plaatsvindt, wordt gesproken van veneus oedeem. Het oedeem ontstaat in de benen, meestal rondom de enkels, doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden er klachten op.


Lipoedeem

Deze vorm van oedeem heeft te maken met een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Door vergroting van de vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Lipoedeem is een chronische, pijnlijke ziekte en is te herkennen aan het klinisch beeld. Van lipoedeem is bekend dat het vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt, dat blauwe plekken snel kunnen ontstaan en dat de oorzaak niet teveel eten is. Tevens staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Wordt lipoedeem niet behandeld, dan ontwikkelt zich in de loop der tijd vochtophoping (lymfoedeem). Er wordt dan gesproken van liplymfoedeem.

CaDeClin:  ook te vinden op

HuidzorgZoeker.nl